direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Hallux valgus correctie met MIS

Indicatie voor MIS:

Bij een milde hallux valgus kan in geselecteerde gevallen gekozen worden voor een correctie via de minimaal invasieve techniek.

Minimaal Invasieve Chirurgie (MIS):

Ik maak gebruik van een röntgen apparaat om tijdens de operatie beelden van de voet te zien. Aan de binnenzijde van de grote teen maak ik een kleine snee van 1 tot 1,5 cm, waardoor ik de instrumenten inbreng. Door dit kleine sneetje kan ik de knok wegfresen (bunionectomie) en zaag ik het middenvoetsbeentje van de grote teen nagenoeg doen zodat de orientatie van het gewricht dat naar binnen staat recht komt (Isham-Reverdin-osteotomie).

Door een kleine steekincisie tussen de eerste en tweede teen neem ik het kapsel en de pees door die de teen krom trekt (laterale release).

Vervolgend maak ik een kleine snee aan de binnenzijde van het eerste kootje om deze door te zagen zodat het kootje rechter staat (Akin).

De stand van de teen, de positie van de instrumenten en het resultaat van elk onderdeel van de operatie via MIS wordt op de operatiekamer met rontgenfoto’s gecontroleerd. De kleine incisies worden aan het einde van de ingreep met oplosbare hechting gesloten. Er wordt lokale verdoving gegeven welke 6-12 uur pijnstillend werkt. U krijgt een drukverband met een overgecorrigeerde stand van de grote teen.

Nabehandeling: U mag dezelfde dag nog op de voet lopen met een speciale schoen. Meestal zijn krukken niet nodig. Het advies is wel om de eerste week rustig aan te doen zodat de wond goed kan
genezen. Na 1 week komt u terug op de poli en wordt een teencorrector aangemeten om de teen recht te houden. Ook de tweede week is het verstandig nog een beetje rustiger aan te doen. U loopt
in totaal 4 weken op de speciale schoen, waarvan dus 1 week met een drukverband en 3 weken met de teencorrector. Na 4 weken mag u weer op een normale schoen lopen met een gaas tussen de grote en tweede teen. Na 6 weken wordt er op de poli een foto gemaakt en wordt de teen beoordeeld. Ik adviseer dan de teencorrector nog voor de nacht te gebruiken voor nog eens 6 weken, behalve als het erg veel klachten geeft om hem te dragen.

Voordelen:

Mensen hebben minder pijn, gebruiken minder pijnstillers en kunnen iets sneller beter lopen.

Nadelen

Van de hallux valgus correcte via MIS zijn er geen resultaten bekend op lange termijn. Na 2 jaar zijn de resultaten vergelijkbaar met de klassieke methode. In Spanje wordt deze techniek al veel langer verricht, maar zij hebben geen resultaten gepubliceerd. De grote teen wordt na deze ingreep meestal een aantal millimeters korter. Dit kan soms klachten geven onder de bal van de voet. Dit komt doordat de middenvoetsbeentjes van de kleine tenen dan langer zijn.

Risico’s

Aan elke operatie zitten risico’s, alhoewel de risico’s bij de MIS beperkt zijn. In sommige gevallen komt er een wondinfectie, een bloeduitstorting, doofheid van de bovenkant van de teen of niet goed vastgroeien van het bot voor. Ook kan de het grote teen gewricht (tijdelijk) wat stijf zijn en kunnen er klachten zijn na de operatie onder de bal van de voet.

Daarom moet u na 6 weken het gewricht 6x per dag met de vingers heen en weer gaan bewegen. In een enkel geval kan de stijfheid blijvend zijn. U kunt dan wel gewoon lopen, maar het kan wel hinderlijk zijn.

Hallux valgus knok verwijderen met MIS. Via een kleine snee wordt de knok weg gefreesd.

Kleine snee

Gewricht rechtzetten via MIS voor hallux valgus. Het middenvoetsbeentje wordt wigvormig gecorrigeerd.

Correctie middenvoetsbeentje rontgenfoto

Correctie basiskootje bij hallux valgus. Met de MIS wordt via een kleine snee het basiskootje met een wigvormige correctie rechtgezet.

Correctie basiskootje rontgenfoto

Corrigerend verband na de MIS correctie van de hallux valgus. Na de ingreep wordt een overgecorrigeerd verband aangelegd om de teen in een goede stand te houden

Corrigerend verband ( 1 week )

Knok wegfresen

Knok weggefreesd rontgenfoto

Pees doornemen via MIS voor hallux valgus. Via een klein sneetje wordt de pees doorgenomen om de teen recht te kunnen zetten. .

Doornemen pees rontgenfoto

Eindresultaat direct na operatie via MIS voor hallux valgus. De teen wordt expres in een overgecorrigeerd stand in het verband gezet

Eindresultaat rontgenfoto