direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Achillespeesontsteking/Haglundse exostose

Klachten

U heeft klachten aan de achterzijde van de enkel op de achillespees, die continue aanwezig zijn, soms ook ‘s nachts klachten geven en bij belasten erger worden. Er is vaak ook zwelling aanwezig. Druk van de schoen kan pijnlijk zijn. Rust geeft wel wat verlichting.

Oorzaak

De achillespees verbindt de kuitspier met de voet. Door overbelasting, een licht verkortte pees of veroudering van de pees kan een ontsteking onstaan. Deze kan op het hielbot aanwezig (aanhechtingstendinitis), met verkalkingen en soms in combinatie met een botzwelling en/of een slijmbeursontsteking (haglundse exostose). Ook kan de ontsteking hogerop in de pees aanwezig zijn, meestal 6 cm boven de aanhechting (tendinose)

Niet-operatieve behandeling

Een peesontsteking zal eerst met een intensief oefenprogramma behandeld worden onder begeleiding van een fysiotherapeut. Speciale (excentrische) rekoefeningen hebben goed effect bij het overgrote deel van de patienten. Gemotiveerd oefenen en geduld zijn hierbij belangrijk. Vaak is er pas na 2-3 maanden beginnend effect merkbaar. Tijdelijk een hakverhoging dragen, ontstekingsremmers gebruiken en hoge impact op de pees voorkomen (springen, hardlopen) kan het herstel ten goede komen. Bij klachten van de zwelling in de schoen kan een zachte gelsok soms verlichting geven.

Operatieve behandeling

Als er na intensief en langdurige oefenen geen verbetering is opgetreden, kan in individuele gevallen besloten worden de pees schoon te maken. Dit kan via een kijkoperatie of via een open operatie geschiedden. Het zieke deel van de pees wordt verwijderd. De eventuele haglundse exostose en ontstoken slijmbeurs kan verwijderd worden. Als de pees erg verzwakt is door het schoonmaken, wordt een ankertje met hechtdraden geplaatst om de pees te versterken en soms wordt de buigpees van grote teen gebruikt om de pees te versterken. Na deze ingrepen krijgt u 6 weken een Walker (walking boot).