direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Chevron/Scarf Open correctie hallux valgus

Indicatie: Bij een matige tot ernstige hallux valgus kan gekozen worden voor een open correctie: de meest gebruikte zijn de chevron of scarf.

Chirurgie: Hierbij krijgt u een incisie (snee) over de knok, die langer moet zijn naar mate de correctie groter moet worden. Via de incisie over de binnenkant van de teen wordt eerst de knok weggezaagd. Dan word via de binnenzijde  het kapsel aan de andere zijde losser gemaakt. Het middenvoetsbeentje van de grote teen wordt dan V-vormig (chevron), of bij een ernstigere scheefstand Z-vormig (Scarf) doorgezaagd, waarna het kopje naar binnen wordt verplaatst en de voet dus smaller wordt. Soms wordt ook het eerste kootje van de grote teen doorgezaagd om deze ook recht te zetten (Akin). Het kapsel aan de binnenzijde wordt met een aantal hechtingen stevig aan elkaar gehecht, waardoor de teen ook weer extra recht komt te staan. De huid wordt gehecht met oplosbare hechtingen. De stand van de teen en het resultaat van de operatie wordt op de operatiekamer met rontgenfoto’s gecontroleerd. Er wordt lokale verdoving gegeven welke 12-24 uur pijnstillend werkt. U krijgt een drukverband met een overgecorrigeerde stand van de grote teen.

Nabehandeling: U mag dezelfde dag nog op de voet lopen met een speciale schoen. Neem voor de zekerheid krukken mee naar het ziekenhuis. Het advies is wel om de eerste week rustig aan te doen zodat de wond goed kan genezen. Dit betekent dat u 90% van de tijd met het been omhoog zit. Ook de tweede week is het verstandig nog een beetje rustiger aan te doen. Na 2 weken komt u terug op de poli en krijgt u een teencorrector of corrigerende tape om de teen recht te houden.  U loopt in totaal 6 weken op de speciale schoen, waarvan dus 2 weken met een drukverband en 4 weken met de teencorrector. Na 6 weken wordt er op de poli een foto gemaakt en wordt de teen beoordeeld, en dan mag u weer in een normale schoen lopen. Ik adviseer dan de teencorrector nog voor de nacht te gebruiken voor nog eens 6 weken, behalve als het erg veel klachten geeft om hem te dragen. Vanaf deze tijd is het ook extra belangrijk om de teen erg goed te oefenen om de teen weer soepel te maken. Het duurt meestal tot 4-5  maanden na de operatie voor de laatste kleine postoperatieve klachten zijn verdwenen. U kunt dan wel alweer normaal lopen.

Verdere algemene informatie vindt bij Annatommie mc.

Fabeltjes:

Fabel 1: Mensen hebben veel pijn na de chevron of scarf ingreep. NIET WAAR. De operatietechniek is in de loop van de tijd verbeterd. Er wordt lokale pijnstilling achter gelaten en er worden goede pijnstillers meegegeven. Het is niet nodig om veel pijn te hebben na de ingreep. De meeste mensen vinden de pijn achteraf heel erg meevallen en een deel van de mensen gebruikt na een aantal dagen nog maar af en toe een pijnstiller.

Fabel 2: De knok komt toch weer terug. NIET WAAR. De kans op het terugkomen van een pijnlijke knok is 15%. Dat betekent dat in 85% van de gevallen het resultaat blijvend is. Soms kan de teen op termijn wel weer wat meer de vorm van de schoen aannemen. Mensen op leeftijd hebben wat minder kans op terugkeer van de afwijking, jonge mensen iets meer.

Risico’s

Aan elke operatie zitten risico’s, alhoewel de risico’s bij deze ingreep beperkt zijn. In minder dan 10% van de gevallen komt er een wondinfectie, doofheid van de bovenkant teen door rek op de zenuw of een bloeduitstorting voor. Ook kan de het grote teen gewricht tijdelijk wat stijf zijn. Daarom moet u direct nadat het drukverband afgehaald is het gewricht 6x per dag met de vingers heen en weer gaan bewegen. In een enkel geval kan de stijfheid blijvend zijn. U kunt dan wel gewoon lopen, maar het kan wel hinderlijk zijn.

Afzagen knok bij chevron voor hallux valgus

Afzagen Knok

Chevron doorzagen en opschuiven

Opschuiven en versmallen voet

Verband

Corrigerend verband