direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Instabiliteit enkel

Klachten

U heeft pijn in de buitenzijde van de enkel na het steeds weer verzwikken van de enkel. De klachten zijn acuut ontstaan. Er kan zwelling aanwezig zijn. Er is pijn die toeneemt na het zwikken. Indien u ook een diepe pijn in de enkel aanwezig is, kan er ook sprake zijn van een kraakbeenletsel in de enkel.

Niet-operatieve behandeling

Vaak kan met intensieve fysiotherapie en een periode een stabiliserende brace dragen de instabiliteit en pijn worden weggenomen. De enkel verzwikt dan niet of nauwelijks meer en de pijn verdwijnt. Ook kan bij mensen met een relatief holle voetbouw een steunzool gegeven worden om dit te corrigeren en het zwikken te verminderen

Oorzaak

De enkelband is uitgerekt nadat de enkel  meerdere keren verzwikt is geweest. Hierdoor ontstaat een chronische instabiliteit. Dit veroorzaakt ook pijnklachten, omdat de enkel niet kan herstellen.

Operatieve behandeling

Als er blijvende instabiliteit is na een intensieve conservatieve behandeling, kan er gekozen worden om de enkelband operatief te reconstrueren. Na de operatie krijgt u 6 weken een Walker (walking boot) om dit te laten genezen. Als er sprake is van een holle voetbouw, zal soms ook het hielbot gecorrigeerd worden, zodat de voet minder hol is en verzwikkingen minder kunnen voorkomen. Het herstel na de ingreep is 3 maanden.