direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Hallux Valgus

Klachten

U heeft een scheefstand van de grote teen met pijn van de knobbel aan de zijkant van de teen (bunion). Deze knelt in de schoen en kan soms gaan ontsteken. Ook kan de voet verbreden, waardoor u moeite heeft passende schoenen te kopen. Als u de schoenen uit doet of op blote voeten loopt gaat het veel beter. Misschien heeft u ook wel klachten onder de bal van de voet. Dit komt vaak voor in combinatie met de hallux valgus. Ook kunnen zich hamertenen vormen van de kleine teentjes als gevolg van de scheefstand.

Oorzaken

Vaak is er een familiaire aanleg en krijgen met name de dames in de familie een hallux valgus. Ook is er een associatie met soepele gewrichten. Een hallux valgus wordt ook vaker gezien bij mensen met platvoeten. Jarenlange smalle hoge hakken schoenen dragen zou ook een oorzaak kunnen zijn. Een enkele keer wordt een hallux valgus gezien na een trauma.

Hallux valgus met pijnlijke knok

Niet-operatieve behandeling

Als er weinig klachten zijn, kan een steunzool soms verlichting brengen. Met name als de klachten onder de bal van de voet het ergste zijn, kan een steunzool helpen. Soms kan dit in combinatie met een aanpassing aan de eigen schoen of alleen het advies een wijdere schoen te dragen. Preventief opereren bij mensen die weinig klachten hebben is niet nodig.

Operatieve behandeling

Op basis van uw verhaal, het lichamelijk onderzoek en rontgenfoto’s wordt bepaald welke techniek voor u het beste is. Dit heeft met name te maken met de ernst van de scheefstand. Bij een milde hallux valgus kan een ingreep via de minimaal invasieve techniek worden verricht. Bij ernstigere afwijkingen wordt een klassieke hallux valgus correctie via een open procedure geadviseerd (chevron of scarf osteotomie). In beide gevallen krijgt u een drukverband en geen gips en mag u direct weer op de voet staan met een speciale loopschoen. Meer informatie over operatieve correctie hallux valgus: Minimaal Invasieve Technieken Chevron / SCARF open correctie