direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Vermoeidheidsbreuk middenvoetsbeentje (Stress fractuur)

Klachten

U heeft pijn in het midden van de voet, met name met lopen. Het afwikkelen van de voet is pijnlijk. Soms is er zwelling. Een stevige schoen helpt soms. U heeft moeite of pijn bij op blote voeten te lopen. De pijn in vrij plotseling ontstaan.

Niet-operatieve behandeling

Meestal wordt de diagnose pas gesteld als de breuk al aan het genezen is. Vaak is een Walker (walking boot) voldoende om de breuk verder te doen genezen. Soms kan zelfs volstaan worden met een stevige schoen die voldoende afrolt. Ook moet gekeken worden wat de eventuele onderliggende oorzaak is. Vaak kan dan met een aanpassing aan de schoen een breuk in de toekomst worden voorkomen

Oorzaak

Door een chronische overbelasting kan een breuk ontstaan van een van de middenvoetsbeentjes. Denk aan een ijzerdraadje dat je steeds op en neer beweegt en vervolgens breekt. Intensieve belasting,  verandering van de drukverdeling in de voet of verzwakking van het bot kan eraan ten grondslag liggen.

Operatieve behandeling

Een operatie is bij een vermoeidheidsbreuk eigenlijk nooit nodig. In een heel enkel geval wil de breuk na lange periode niet vastgroeien en wordt deze operatief met een plaat en schroeven gefixeerd. Vaak is er dan een onderliggende oorzaak voor de breuk die ook behandeld moet worden.