direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Morton’s neuroom (beknelde zenuw in de voorvoet)

Klachten

U heeft een pijn in de voorvoet, die erger wordt in de schoenen en u bent dan ook opgelucht als u de schoenen uit kunt doen. De pijn zit rond om de voorvoet, meestal tussen de 2e en 3e of tussen de 3e en 4e teen. Er kan een schietende of uitstralende pijn zijn naar de tenen, of juist een doof gevoel.  De kracht is niet veranderd.

Niet-operatieve behandeling

Om de zenuw meer ruimte te geven kunnen steunzolen helpen. Ook kan een orthopedisch chirurg u een injectie geven om de irritatie van de zenuw te verminderen. Dit kan tijdelijk, maar soms ook langdurig effect hebben.

Oorzaak

De zenuw die naar de teen gaat kan beklemt raken tussen de middenvoetsbeentjes. Door de irritatie kan er een verdikking van de zenuw optreden (het neuroom) met pijn die uitstraalt naar twee naast elkaar gelegen tenen.

Operatieve behandeling

Indien de pijn niet of maar tijdelijk is verbeterd met een injectie kan besloten worden het neuroom te verwijderen. Met een kleine snee aan de bovenzijde tussen de tenen wordt de zenuw met het neuroom verwijderd. U krijgt een drukverband en de voet mag u direct weer belasten. Aangezien de zenuw een deel van het gevoel van de aanliggende tenen verzorgd, zal er een doof gevoel ontstaan van een deel van die tenen. De meeste mensen hebben hier geen hinder van. Het gevoel kan na een jaar weer gedeeltelijk terugkeren.