direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Kraakbeenletsel enkel

Klachten

U heeft pijn in de enkel nadat er een keer een trauma of zwikletsel is geweest. Er is meestal sprake van een diepe enkelpijn. De enkel is soms dik en vaak pijnlijk na belasten. Soms kan de enkel ook op slot schieten. Indien u ook vaak de enkel verzwikt, kan er ook sprake zijn van een instabiliteit van de enkel.

Oorzaak

Door een trauma is er een lokaal letsel van het kraakbeen in de enkel opgetreden, meestal een de binnenkant. Met name als dit kraakbeen los ligt kan dit pijn en/of slotklachten geven.

Niet-operatieve behandeling

Initieel wordt fysiotherapie geadviseerd om de enkel beter te ondersteunen en soms wordt een injectie in de enkel gegeven om de pijn te verbeteren.

Operatieve behandeling

Als er langdurige pijnklachten zijn, die niet reageren op ingestelde behandeling, kan met een kijkoperatie van de enkel het losliggende kraakbeen worden verwijderd en de onderlaag worden opgeruwd zodat er littekenkraakbeen ontstaat. Dit kraakbeen is helaas niet zo sterk als gewoon kraakbeen, maar de enkel functioneert na de operatie beter met minder of geen pijn meer. Direct na de ingreep krijgt u een drukverband en mag u de enkel wel bewegen maar niet belasten. U loopt 6 weken op krukken waarbij de belasting van de enkel langzaam wordt opgevoerd. Het herstel na de ingreep is 3 maanden.