direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Klachten
U heeft pijn aan de binnenzijde van de enkel, met een duidelijke uitstralende, schietende of brandende pijn naar de hiel, grote teen of voetzool. De pijn is niet duidelijk belastingsafhankelijk. In rust is er ook pijn. Er kan ook ’s nachts pijn optreden. Er is geen ochtendstijfheid of startpijn.

Niet-operatieve behandeling
In milde gevallen bij een platvoet kan een corrigerende steunzool de klachten al voldoende verhelpen. Soms kan een ontstekingsremmende prik een aanwezige zwelling en verdikte zenuw behandelen

Oorzaak
De zenuw die achter de binnenenkel loopt (nervus tibialis) kan door verschillende oorzaken beklemd raken. Er kan ook sprake zijn van inklemming van een van de takken van deze zenuw. Een lokale zwelling, een verdikte spier, een platvoetstand van de voet soms gecombineerd met een verdikking van de zenuw geeft de klachten. De diagnose is niet gemakkelijk alleen met lichamelijk onderzoek te stellen en een zenuwonderzoek (EMG) en mogelijk een MRI is onderdeel van aanvullend onderzoek.

Operatieve behandeling
Een eventuele operatieve ingreep hangt sterk af van de diagnose en zal individueel bepaald moeten worden. Het verwijderen van een zwelling of het uitdunnen van een verdikte spier kan een mogelijkheid zijn. Aangezien zenuwen zeer gevoelig zijn en langzaam herstellen, kan het nog een aantal weken tot maanden duren voordat alle beklemmingsklachten zijn verdwenen.