direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Minimaal Invasieve Techniek  (MIS)

Indicatie voor MIS:

Botvorming door artrose kan verward worden met de knok passend bij hallux valgus. Deze botvorming kan verwijderd worden via minimaal invasieve techniek. Bij een rest hallux valgus kan soms worden volstaan met een correctie van het basiskootje van de grote teen (Akin). Ook dit kan goed via de MIS techniek worden verricht. Ook bij afwijkingen van een knok aan de kleine teen, afwijkingen met indicatie tot inkorten van de middenvoetsbeentjes of bij hamertenen kan een minimaal invasieve techniek worden toegepast.

Minimaal Invasieve Chirurgie (MIS):

Ik maak gebruik van een röntgen apparaat om tijdens de operatie beelden van de voet te zien. Aan de binnenzijde van de grote teen maak ik een kleine snee van 1 tot 1,5 cm, waardoor ik de instrumenten inbreng. Door dit kleine sneetje kan ik de botaanwassen wegfresen (cheilectomie).

Voor de correctie van het basiskootje maak ik een kleine snee aan de binnenzijde van het eerste kootje om deze door te zagen zodat het kootje rechter staat (Akin).

De stand van de teen, de positie van de instrumenten en het resultaat van elk onderdeel van de operatie via MIS wordt op de operatiekamer met rontgenfoto’s gecontroleerd. De kleine incisies worden aan het einde van de ingreep met oplosbare hechting gesloten. Er wordt lokale verdoving gegeven welke 6-12 uur pijnstillend werkt. U krijgt een drukverband.

Nabehandeling: U mag dezelfde dag nog op de voet lopen met een speciale schoen. Meestal zijn krukken niet nodig. Het advies is wel om de eerste week tot 2 weken rustig aan te doen en het been hoog te houden zodat de wond goed kan genezen. Na 2 weken komt u terug op de poli en wordt de wond bekeken en de teen / tenen eventueel getaped. U loopt
in totaal (afhankelijk van de soort operatie) 4-6 weken op de speciale schoen. Bij hamerteencorrecties is dat meestal maar 1 week. Na 6-8 weken wordt er op de poli een foto gemaakt en wordt de voet beoordeeld. Afhankelijk van de soort operatie moet u rekening houden met 2-5 maanden totaal herstel.

Voordelen:

Mensen hebben minder pijn, gebruiken minder pijnstillers en kunnen iets sneller beter lopen.

Nadelen

Van de operatie via MIS zijn er weinig resultaten bekend op lange termijn. Voor hamertenen zijn de resultaten na enkele maanden vergelijkbaar met de klassieke methode.

Risico’s

Aan elke operatie zitten risico’s, alhoewel de risico’s bij de MIS beperkt zijn. In sommige gevallen komt er een wondinfectie, een bloeduitstorting, doofheid van de bovenkant van de teen of niet goed vastgroeien van het bot voor. Ook kan de het teen gewricht (tijdelijk) wat stijf zijn.

Corrigerend verband ( 1 week ) &

Eindresultaat rontgenfoto