direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Slijtage Middenvoet (Artrose)

Klachten

U heeft pijn in het midden van de voet, met name met lopen. Het afwikkelen van de voet is pijnlijk. Soms is er zwelling. Een stevige schoen helpt soms. U heeft moeite of pijn bij op blote voeten te lopen. De voet kan soms doorgezakt zijn. Er kan ook pijn ’s nachts aanwezig zijn.

Niet-operatieve behandeling

In milde gevallen kan een stevige schoen, zoals een bergschoen de klachten verbeteren. In ernstigere gevallen kan gekozen worden voor een orthopedische schoen. Een steunzool is meestal onvoldoende. Pijnstilling of ontstekingsremmers kunnen helpen.

Oorzaak

Door een vroeger trauma, rheuma, een doorgezakte voet of (en meestal) door een onbekende oorzaak kunnen de gewrichten tussen de middenvoet en de middenvoetsbeentjes slijtage gaan vertonen (Lisfranc artrose).

Operatieve behandeling

Als de klachten niet verbeteren kan een operatieve ingreep worden verricht. Hierbij worden de versleten gewrichtjes vastgezet. De beweeglijkheid van de voet neemt hierbij nauwelijks af. Het duurt 10-12 weken voor de botjes goed zijn vastgegroeid. Deze periode krijgt u een walker (soort skischoen, dit is in plaats van gips). Pas 6 weken na de operatie mag u weer op de voet staan. Het volledige herstel kan zo’n 4-6 maanden duren.