direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Holvoet met klachten

Klachten
U heeft klachten van een hoge wreef. Er kan pijn zijn rond de wreef, maar ook over de buitenzijde van de voet. Het kan zijn dat u de enkel ook makkelijk verzwikt. Zooltjes helpen vaak onvoldoende.

Niet-operatieve behandeling
Milde klachten bij mensen die altijd al een holvoet hebben gehad zijn meestal goed te verhelpen met een steunzool of een orthopedische schoen. Als er aanwijzingen zijn voor een onderliggende oorzaak wordt hier verder onderzoek naar gedaan.

Oorzaak
De normale voetboog is bij een holvoet verstoord. Er kan sprake zijn van een idiopathische holvoet (geen onderliggende oorzaak). Ook kan er sprake zijn van een zenuw- of spierziekte waardoor er een balansstoornis in de voet ontstaat. Onder andere HMSN of restafwijkingen na een beroerte kan de oorzaak zijn. Zelden is een slijtage van de voetwortel de oorzaak.

Operatieve behandeling
Bij klachten die niet reageren op conservatieve therapie zijn er afhankelijk van de onderliggende oorzaak verschillende behandelmogelijkheden. Indien mogelijk wordt een peestransfers en een verplaatsing van het hielbot verricht (calcaneus osteotomie). Indien een stijve of versleten holvoet bestaat worden de gewrichten vastgezet in een gecorrigeerde stand (triple arthrodese). Na deze ingreep krijgt u 6 tot 8 weken gips of een Walker (walking boot).