direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Slijtage onderste enkelgewricht

Klachten
U heeft pijn aan de buitenzijde van de enkel, met name met lopen. Ongelijke grond is pijnlijk, zoals op het strand of in het bos. Er kan ook pijn ’s nachts aanwezig zijn, net als ochtendstijfheid en startpijn. U kunt misschien minder lang lopen dan voorheen.

Niet-operatieve behandeling
In milde gevallen kan een stevige schoen, zoals een bergschoen of hoge schoen de klachten verbeteren. In ernstigere gevallen kan gekozen worden voor een orthopedische schoen. Een steunzool is meestal onvoldoende. Pijnstilling of ontstekingsremmers kunnen helpen.

Oorzaak
Onder het enkelgewricht zit het sprongbeen (talus) en daar weer onder het hielbeen (calcaneus). Door een vroeger trauma, een breuk van het hielbot (calcaneusfractuur) of zonder aanwijsbare oorzaak kan een slijtage ontstaan van het gewricht tussen deze twee botten. Dit is het onderste enkelgewricht, ook wel subtalaire of onderste spronggewricht genoemd.

Operatieve behandeling
Als de klachten niet verbeteren kan een operatieve ingreep worden verricht. Het gewricht kan met schroeven worden vastgezet (artrodese), via een kijkoperatie of een open operatie. Het duurt 8-10 weken voor de botjes goed zijn vastgegroeid. Deze periode krijgt u een walker (walking boot). Pas 4 weken na de operatie mag u weer op de voet staan. Het volledige herstel kan zo’n 5-7 maanden duren. Soms is de slijtage van het onderste enkelgewricht gecombineerd aanwezig met slijtage van de voetwortel. Dan wordt een triple-artrodese verricht. Zie voetwortelartrose