direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Slijtage enkelgewricht

Klachten
U heeft pijn diep in de enkel, met name met lopen. Het afwikkelen van de voet is minder goed mogelijk en pijnlijk. Soms is er zwelling in de enkel aanwezig, met name na belasten. Ook kan er een scheefstand ontstaan. Er kan ook pijn ’s nachts aanwezig zijn, net als ochtendstijfheid en startpijn. U kunt misschien minder lang lopen dan voorheen.

Niet-operatieve behandeling
In milde gevallen kan een stevige schoen, zoals een bergschoen of hoge schoen de klachten verbeteren. In ernstigere gevallen kan gekozen worden voor een orthopedische schoen. Een steunzool is meestal onvoldoende. Pijnstilling of ontstekingsremmers kunnen helpen.

Oorzaak
Door een vroeger trauma, reuma of andere gewrichtsontstekingen, hemofilie of veelvuldige zwikletsels kan een slijtage ontstaan van het enkelgewricht.

Operatieve behandeling
Als de klachten niet verbeteren kan een operatieve ingreep worden verricht. In milde gevallen kan de enkel met een kijkoperatie worden schoongemaakt. Bij een ernstige artrose kan het gewricht met schroeven worden vastgezet (artrodese), via een kijkoperatie of een open operatie. Het duurt 10-12 weken voor de botjes goed zijn vastgegroeid. Deze periode krijgt u een walker (walking boot). Pas 6 weken na de operatie mag u weer op de voet staan. Het volledige herstel kan zo’n 6-9 maanden duren. In geselecteerde gevallen kan een enkelprothese worden geplaatst. Er blijft dan een beweeglijk enkelgewricht bestaan, maar er zijn meer complicaties en postoperatieve problemen na een enkelprothese dan na een artrodese.