direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Standsafwijking kleine tenen (hamertenen/klauwtenen)

Klachten

U heeft pijn aan de bovenzijde van een of meerder kleine tenen, welke erger wordt in de schoenen. Er kan een wond of een likdoorn ontstaan.

Niet-operatieve behandeling

Door wijde schoenen te kopen kan de irritatie  (deels) verholpen worden. Een orthese (zacht voor over/tussen tenen) kan helpen. Ook een inlegzool kan de druk op de teengewrichten verminderen en de klachten doen verbeteren. Uiteraard is de behandeling van het onderliggende probleem van belang.

Oorzaak

Hamertenen of klauwtenen ontstaan doordat het basiskootje van de teen omhoog gaat staan. Dit is het gevolg van een ander onderliggend probleem, zoals hallux valgus, holvoeten of ernstige platvoeten. Ook bij mensen na een beroerte of bij spier- of zenuwaandoeningen kunnen hamertenen of klauwtenen ontstaan.

Operatieve behandeling

Er wordt een kleine snede over de bovenkant van de teen gemaakt, waarbij het kopje van het basiskootje verwijderd wordt, zodat de teen korter wordt en weer recht komt te staan. Soms moet ook de teenstrekker verlengd worden en/of de kapsels losgemaakt.  De onderliggende oorzaak, met name als er sprake is van hallux valgus wordt tegelijkertijd behandeld. Vaak wordt een metalen pennetje achter gelaten, welke na 4 weken verwijderd wordt op de polikliniek. U zult na de operatie tijdelijk op een speciale schoen lopen.