direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Peesontsteking

Klachten
U heeft klachten aan de binnen of buitenzijde van de enkel, die continue aanwezig zijn, soms ook ‘s nachts klachten geven en bij belasten erger worden. Er kan ook zwelling aanwezig zijn. Rust geeft wel wat verlichting. Soms schiet de pees aan de buitenkant weg van de achterkant van de enkel naar de voorkant.

Niet-operatieve behandeling
Een peesontsteking zal eerst met rust, ontstekingsremmers en ondersteunende maatregelen behandeld worden. Een tape, brace of walker kan de pees rust geven, waardoor deze kan herstellen. Een steunzool kan in milde gevallen voldoende zijn.

Oorzaak
Aan de buitenkant achter de enkel lopen de peroneuspezen. Bij verzwikkingen of bij een holle voetbouw kunnen deze pezen door overbelasting gaan ontsteken. Ook kan er na een trauma een scheur ontstaan in een van de pezen. Ook kunnen ze uit hun normale positie naar voor de enkel verplaatsen (luxeren)
Aan de binnenkant van de enkel loopt de tibialis posterior pees. Een ontsteking van deze pees is vaak gecombineerd met een platvoet bij volwassenen.

Operatieve behandeling
Bij klachten die niet reageren op conservatieve therapie zijn er afhankelijk van de onderliggende oorzaak verschillende behandelmogelijkheden. Bij een scheur in de pees kan een peeshechting en peestranspositie worden verricht, soms tezamen met een calcaneusosteotomie (hielbot verplaatsen). Bij een luxerende pees kan het gootje worden verdiept. Ook word het overliggende kapsel strakker gemaakt. Na deze ingrepen krijgt u 6 tot 8 weken een Walker (walking boot).