direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Artrose hallux (grote teen slijtage)

 

Klachten grote teen slijtage

U heeft een stijve grote teen met pijnklachten van het grote teen gewricht met afwikkelen.Als u de schoenen uitdoet of op blote voeten loopt heeft u ook klachten. Soms is de pijn ontstaan nadat u in het verleden een correctie van een scheve teen heeft gehad. Als u met name last heeft van botaanwassen en nauwelijks tot geen klachten met afwikkelen of pijn van het gewricht, zie Hallux rigidus

niet-operatieve behandeling

Als er weinig klachten zijn, kan een schoenadvies soms voldoende zijn. Een steunzool of een aanpassing aan de eigen schoen door een orthopedische schoenmaker met extra gemak voor de afwikkeling en een wat stijvere zool kan de klachten ook doen verminderen.

Operatie vastzetten bij grote teen slijtage

Oorzaak

De grote teen wordt stijf doordat er slijtage ontstaat in het grote teen gewricht. Door kraakbeenschade ontstaan er botaanwassen (osteofyten) die klachten kunnen geven met schoenen dragen. Vaak heeft de slijtage geen duidelijke oorzaak. Soms komt het voor als gevolg van onstekingen (artritis), bijvoorbeeld bij jicht. Ook herhaalde kleine trauma’s zoals bij voetbal aan de teen kan op termijn artrose geven. Bij lang bestaande hallux valgus of na  operaties aan de grote teen wordt ook wel eens slijtage gezien.

Operatieve behandeling

Indien de pijn van de slijtage van het gewricht voor u beperkend is, kan een operatie worden uitgevoerd om het gewricht vast te zetten (artrodese). Het overgebleven kraakbeen wordt dan verwijderd en de botdelen worden aan elkaar gezet met een plaatje met schroeven. U krijgt na de operatie een drukverband en u mag direct na de operatie weer op de voet staan in een speciale schoen. De eerste 2 weken moet u het rustig aan doen. Na 6 weken wordt gekeken met een rontgenfoto of de botten aan elkaar zijn gegroeid. Dan mag u weer op een eigen schoen gaan lopen.