direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Platvoet met klachten

Klachten
U heeft pijn rond de wreef en aan de binnenzijde van de voet. Daarbij kan het gevoel bestaan dat u bij elke stap door de voet zakt. Zooltjes helpen maar deels of helemaal niet meer. Misschien heeft u altijd al een platvoet gehad waar u nu wat klachten van heeft gekregen.

Niet-operatieve behandeling
Milde klachten bij mensen die altijd al een platvoet hebben gehad en goed op de tenen kunnen staan, zijn meestal goed te verhelpen met een steunzool, soms gecombineerd met het rekken van de achillespees. In ernstigere gevallen kan ook een orthopedische schoen overwogen worden.

Oorzaak
De normale voetboog is bij een verworven platvoet doorgezakt. De pees die de voetboog ondersteunt functioneert niet goed (tibialis posterior tendinitis), waardoor de voetboog inzakt. Ook een slijtage van de voetwortel kan een platvoet tot gevolg hebben. Een verkorting van de achillespees kan het beeld nog versterken. Bij volwassenen die vanaf de kinderleeftijd een platvoet hebben, is er meestal sprake van een normaalvariatie en is de functie van de pees wel goed. Ongeveer 20% van de volwassenen heeft zo’n platvoet.

Operatieve behandeling
Bij klachten die niet reageren op conservatieve therapie zijn er afhankelijk van de onderliggende oorzaak verschillende behandelmogelijkheden. Indien mogelijk wordt een peestransfers en een verplaatsing van het bot verricht (osteotomie), vaak in combinatie met een achillespeesverlenging (gastroc slide). Indien een stijve en/of versleten platvoet bestaat worden de gewrichten vastgezet in een gecorrigeerde stand (subtalaire of triple arthrodese). Na deze ingreep krijgt u 6 tot 8 weken gips of een Walker (walking boot).