direct een afspraak maken: bel 088-0220600 info@voetenkeloperatie.nl

Hielspoor

Klachten
U heeft klachten onder de hiel met name met belasten. De pijn kan uitbreiden naar de hele voetzool. Meestal is er geen zichtbare zwelling. Er is een ochtendstijfheid en pijn bij opstarten na langer zitten. Dunne platte schoentjes geven de meeste klachten

Niet-operatieve behandeling
Een peesontsteking zal eerst met een intensief oefenprogramma behandeld worden onder begeleiding van een fysiotherapeut. Speciale (excentrische) rekoefeningen hebben goed effect bij het overgrote deel van de patienten. Gemotiveerd oefenen en geduld zijn hierbij belangrijk. Vaak is er pas na 2-3 maanden beginnend effect merkbaar. Een nachtspalk om de pees op lengte te houden ’s nachts, een steunzool met een zacht hielpad, een schoen met een goede vering in de hiel, ontstekingsremmers gebruiken en hoge impact op de pees voorkomen (springen, hardlopen) kan het herstel ten goede komen. Shockwave therapie kan in sommige gevallen verlichting geven.

Oorzaak
Er zit een grote peesplaat aan de onderzijde van de voet, die ontstoken kan raken bij overbelasting. Mensen met een korte achillespees, overgewicht of bij de start van intensief sporten hebben een hoger risico. Er is soms een haakje aan de hiel op de rontgenfoto zichtbaar. Dit heeft echter geen relatie met de klachten. Hielklachten kunnen ook andere oorzaken hebben, zoals beklemde zenuw of vermoeidheidsbreuk van het hielbeen.

Operatieve behandeling
Operatieve behandeling aan de fasciitis plantaris door de pees los te maken van het hielbot heeft teleurstellende resultaten. Dit wordt dus zelden gedaan. Het verwijderen van de hielspoor heeft geen effect op de klachten en is dus niet zinvol. Bij een verkortte achillespees kan wel overwogen worden een gedeeltelijke kuitspierverlenging te doen (gastroc slide). Hierna krijgt u 2 weken een Walker en daarna nog 6 weken een nachtspalk.