Klachten
U heeft pijn aan de wreef van de voet, met name met lopen. Ongelijke grond is pijnlijk, zoals op het strand of in het bos. Er kan ook pijn ’s nachts aanwezig zijn, net als ochtendstijfheid en startpijn. U kunt misschien minder lang lopen dan voorheen. Misschien heeft u een standsafwijking van de voet, bijvoorbeeld een platvoet of een holvoet.
Niet-operatieve behandeling
In milde gevallen kan een stevige schoen, zoals een bergschoen of hoge schoen de klachten verbeteren. In ernstigere gevallen kan gekozen worden voor een orthopedische schoen. Een steunzool is meestal onvoldoende. Pijnstilling of ontstekingsremmers kunnen helpen.
Oorzaak
Onder het enkelgewricht zit het sprongbeen (talus) en daar weer onder het hielbeen (calcaneus). Het sprongbeen en hielbeen verbinden de enkel met de voet via het scheepsbeen (naviculare) en het dobbelsteenvormig bot (cuboid). Deze verbinding wordt wel de voetwortel genoemd. Door een vroeger trauma, ontstekingen van de gewrichten bij bijvoorbeeld reuma of zonder aanwijsbare oorzaak kan een slijtage ontstaan van het gewricht tussen deze botten. Dit is dus een slijtage van de voetwortel (voetwortelartrose). Vaak is er dan ook sprake van een onderste enkelgewricht slijtage
Operatieve behandeling
Als de klachten niet verbeteren kan een operatieve ingreep worden verricht. De versleten gewrichten kunnen met schroeven worden vastgezet (artrodese), via een kijkoperatie of een open operatie. Een correctie van een eventuele standsafwijking kan dan ook worden verricht. Bij een gecombineerde voetwortelartrose en onderste enkelgewricht artrose of bij grote standsafwijkingen wordt een triple artrodese verricht. Zowel het onderste enkelgewricht als de twee gewrichten van de voetwortel worden dan vastgezet. Het duurt 10-12 weken voor de botjes goed zijn vastgegroeid. Deze periode krijgt u een walker (walking boot). Pas 6 weken na de operatie mag u weer op de voet staan. Het volledige herstel kan zo’n 6-9 maanden duren.